levensverhaal schrijven

Agenda 2021

gedichten schrijven

Workshop: getuigschriftspreuk schrijven

Betreft: workshop voor po vrijeschoolleraren.

Ik kom graag naar uw school, om het thema getuigschriftspreuk op te frissen. Het is mijn missie om het schrijven deze spreuk/gedicht behapbaar te maken, zonder verdieping te verliezen.

Het programma van de workshop ziet er als volgt uit:
Kennismaking
Tijdens de kennismaking hoor ik graag wat op uw school de gebruiken zijn voor wat betreft het schrijven van de getuigschriftspreuk, het gedicht, of het beeld van het kind.
Uitwisseling over de ervaring met het schrijven van deze spreuk. 

Warming-up
Schrijfoefening: van nietszeggende werkwoorden naar beeldende werkwoorden.

Waarnemingsoefening
Tijdens deze oefening begeleid ik jullie stap voor stap in het waarnemen van een kind. Het is de bedoeling dat er tijdens deze oefening een veelzijdige kijk op het kind ontstaat. 

Sprintschrijven
Uit de vorige oefening is veel ‘materiaal’ ontstaan dat de basis vormt voor ‘het beeld’ van het kind. Nu moet het echter nog op papier. Door jezelf beperkte tijd te geven, voorkom je dat je een uur naar een leeg vel gaat staren of van het lege vel wegloopt. De beperking in tijd helpt om belemmerende gedachten geen kans te geven. 
In korte tijd, 7 minuten, schrijven we een prozatekst uitgaande van de vele eigenschappen uit de vorige oefening 

Verfraaien van de tekst
Aan de hand van de reeds geschreven prozatekst, leg ik uit welke woorden een tekst verfraaien en welke woorden beter geschrapt kunnen worden. Hoe je een tekst laat zingen en waar een tekst ‘warrig’ van wordt. Deze stap maakt duidelijk dat je prima uit de losse pols een tekst kunt schrijven en hem achteraf kunt verbeteren, in plaats van jezelf de opdracht te geven meteen een goede tekst te schrijven. 

Omzetten naar gedicht
Vinden van ritme, klank, kleur en sprekende beelden. Tijdens deze stap leren we hoe je het schrijven van een gedicht kunt aanpakken.

Afsluiting
Voorlezen door wie wil, niet ter vergelijking maar ter inspiratie. 

Hand-out
In de hand-out staan alle besproken suggesties, zodat thuis de stappen herhaald kunnen worden. 
Voor wie het interessant vindt, bevat de hand-out een samenvatting van de methode van Heinz Müller, die in zijn boek: Von der heilende Kraft des Wortes und der Rhythmen, uitlegt, hoe je het ritme in een gedicht kunt gebruiken ter ondersteuning van het temperament van het kind. 
Deze workshop kan tevens een aanzet zijn om het gesprek over de getuigschriftspreuk weer eens op de agenda te zetten. Het opnieuw beantwoorden van de vraag: waarom doen we dit ook alweer? Kan leiden tot nieuwe motivatie en inspiratie. 

Locatie: bij u op school
Kosten workshop: € 450,- Deze prijs is per bijeenkomst, ongeacht het aantal deelnemers.

Duur: 25, uur

Aanmelden: wilmar@hetlevensverhaal.com

Maandagochend schrijfatelier

Betreft: inspiratiemoment voor iedereen die van schrijven houdt. Deelname per keer is mogelijk.

De week gezellig en productief beginnen. 

Het atelier is een onderzoeksplek. Al schrijvende onderzoek je belangrijke thema’s uit je leven. Iedere week één thema.

Daarna vindt er een moment van uitwisseling plaats in een klein groepje of met z’n tweetjes.

Werkt dat wel, delen wat je lief is met een onbekende? Ja, het werkt verrassend goed. Alsof je zomaar in een koffietentje aan een tafeltje terechtkomt en een bijzonder gesprek voert met een vriendelijk medemens.

Data: 12/4, 19/4, 26/4, 10/5, 17/5, 31/5, 7/6,14/6, 21/6, 28/6

Maandagochtend van 9.30 – 10.30 uur

Kosten: € 8,50 per keer of € 75,- voor 10 keer (dat is niet alleen goedkoper, maar ook de beste stok achter de deur). 

Aanmelden: wilmar@hetlevensverhaal.com

Locatie: online, vanuit je eigen huiskamer.

Na aanmelding ontvang je een uitleg over wat je nodig hebt om deel te kunnen nemen aan het online schrijfatelier en een betalingsverzoek. Na betaling ontvang je de inloggegevens om deel te kunnen nemen via Zoom. Een kwartier voor aanvang is er gelegenheid om in te loggen. 

Twijfel je of je computer wel geschikt is om hier aan mee te doen (voldoende internetsterkte, doet de camera en de microfoon het?). Stuur me dan een mailtje en doe mee met de testbijeenkomst op dinsdagavond 30 maart om 20.30 uur. wilmar@hetlevensverhaal.com

schrijfwijzer

Online cursus: levensverhaal schrijven

Betreft: cursus van 7 online bijeenkomsten. Open inschrijving. Start op donderdagochtend en op donderdagavond 1 april 2021. Maximum aantal deelnemers 15.

Per les werken we aan zowel een biografisch thema, als een schrijftechnisch thema.

De technische thema’s kunnen zijn: opbouwen van plot, locatie beschrijving, spanning, personages, dialogen, toon versus stijl, perspectief, gebruik van tijden e.d.

De biografische thema’s helpen bij herinneringen te komen en steeds weer nieuwe invalshoeken te vinden. Dat kunnen concrete thema’s zijn, zoals: vriendschap, de straat waar je woonde, vakanties, zomers, zondagen, of meer abstracte thema’s, zoals: begrenzing, afhankelijkheid/onafhankelijkheid, privé/werk, tijd.

De volgende onderdelen komen terug in een les:

  • We beginnen met een korte schrijfoefening om op te warmen en ter introductie van het thema van die dag.
  • Voorleesronde in kleine groepjes.
  • Uitgebreid aan de slag met het nieuwe thema. Toegankelijke schrijfoefeningen zorgen ervoor om bijzondere herinneringen naar boven te brengen en specifieke details mooi weer te geven. Ik help je om op gang te komen, de taal te verrijken en te spelen met verschillende vormen van proza en poëzie.
  • Daarna is er gelegenheid om in kleine groepjes het geschrevene aan elkaar voor te lezen. Dat werkt inspirerend voor de medecursisten, maar het levert ook een bijzondere ervaring op wanneer anderen oordeelloos je verhaal ontvangen.
  • En tot slot bespreken we de bedoeling van het huiswerk voor de volgende keer.

Huiswerk: Per les heb je de gelegenheid om thuisopdrachten uit te werken en na te laten kijken door drie medecursisten en mij. Het delen van de huiswerkopdracht met medecursisten geeft inzicht in hoe anderen de opdrachten aanpakken. Het beoordelen van het werk van anderen gebeurt aan de hand van duidelijke ‘nakijk opdrachten’. Het is daardoor helder waar je op moet letten. De feedback is weliswaar gericht op verbetering van de schrijfvaardigheid, maar altijd met inachtneming van de kwetsbaarheid van de inhoud van het geschrevene. Motivatie en inspiratie is het hoofddoel.

Het delen van persoonlijke verhalen is intiem en spannend, daarom is voorlezen nooit verplicht.

Cursusdata 2021: 1 april, 15 april, 29 april, 13 mei, 27 mei, 10 juni, 1 juli

Duur: donderdagochtend 10.00 – 12.00 uur of donderdagavond 19.30 – 21.30 uur

Kosten zeven lessen: € 225,-

Minimum aantal deelnemers 8, maximaal aantal deelnemers 15

Door tijdens de les uiteen te gaan in kleine groepen wordt de veiligheid van het delen van de verhalen gewaarborgd.

Aanmelden: wilmar@hetlevensverhaal.com

Bel gerust voor informatie: 0575-787902 of 06-17130896

binnen en buiten

Mijn levenslot en ik – wat heb ik ervan gemaakt?

Betreft: een dagworkshop op 24 april in Zutphen, voor mensen die meer verleden dan toekomst hebben.

Op uitnodiging van Stichting Wederzijds, geef ik deze dagworkshop. Voor informatie over Stichting Wederzijds, zie www.wederzijds-stervenscultuur.nl

Wanneer het grootste gedeelte van het leven is geleefd en het einde in zicht komt, groeit vaak de vraag: Heb ik er eigenlijk wel toe gedaan in dit leven? Heb ik ervan gemaakt wat de bedoeling was?

Tijdens deze schrijf-workshop gaan we onderzoeken welke weg we in dit leven hebben afgelegd. Dit doen we aan de hand van concrete schrijfoefeningen. We hebben een hele dag de tijd om de volgende thema’s te onderzoeken:

Wat kreeg ik van huis uit mee? Waarin heb ik mij ontwikkeld?
Welke eigen besluiten heb ik genomen?
Wat heb ik geschonken in het leven?
Wat heb ik in beweging gezet, wat heb ik aangericht?
Wat was/is de drijvende kracht in mijn leven?
Wat wil ik nog leren, ervaren of doen?

Schrijfervaring is niet nodig.

Er kunnen 20 mensen meedoen, er wordt gewerkt in kleine groepen (binnen de coronaregels)
Tussentijds vinden er momenten van uitwisseling plaats.
Er is voldoende tijd voor het delen van het geschrevene.
Daarbij is iedereen vrij om het geschrevene al dan niet in de groep voor te lezen.

  • Datum: 24 april 2021, 10.30 – 16.30 uur, inloop van 10 uur
  • Plaats: Gemeentezaal van de Johanneskerk, Badhuisweg 27, 7201 GM Zutphen
  • Tijd: 10.30 tot 16.30 uur, inloop vanaf 10.00 uur
  • Kosten: 30 euro, aanmelding via info@wederzijds-stervenscultuur.nl

U ontvangt een factuur voor de kosten na bijwonen van de workshop, omdat het doorgaan van deze workshop niet helemaal zeker is v.w. de corona-maatregelen rond die tijd.

moederdochter

Dagworkshop: Moeder/dochter

Op zaterdag 5 juni vindt er een besloten dagworkshop plaats, met het thema: Moeder – dochter. Tijdens deze workshop onderzoeken 15 vrouwen al schrijvende, de typische thema’s die spelen in de vrouwenlijn.

In de uitwisseling proberen we hier meer begrip van te krijgen. In de vormen waarmee we schrijven, werk ik toe naar schoonheid.

Deze cursus is al vol, maar wil je ook in een groep met jouw vrienden of familie een thema uitwerken, neem dan contact met me op: wilmar@hetlevensverhaal.com