levensverhaal schrijven

Agenda 2021

gedichten schrijven

Workshop: getuigschriftspreuk schrijven

Betreft: workshop voor po vrijeschoolleraren.

Ik kom graag naar uw school, om het thema getuigschriftspreuk op te frissen. Het is mijn missie om het schrijven deze spreuk/gedicht behapbaar te maken, zonder verdieping te verliezen.

Het programma van de workshop ziet er als volgt uit:
Kennismaking
Tijdens de kennismaking hoor ik graag wat op uw school de gebruiken zijn voor wat betreft het schrijven van de getuigschriftspreuk, het gedicht, of het beeld van het kind.
Uitwisseling over de ervaring met het schrijven van deze spreuk. 

Warming-up
Schrijfoefening: van nietszeggende werkwoorden naar beeldende werkwoorden.

Waarnemingsoefening
Tijdens deze oefening begeleid ik jullie stap voor stap in het waarnemen van een kind. Het is de bedoeling dat er tijdens deze oefening een veelzijdige kijk op het kind ontstaat. 

Sprintschrijven
Uit de vorige oefening is veel ‘materiaal’ ontstaan dat de basis vormt voor ‘het beeld’ van het kind. Nu moet het echter nog op papier. Door jezelf beperkte tijd te geven, voorkom je dat je een uur naar een leeg vel gaat staren of van het lege vel wegloopt. De beperking in tijd helpt om belemmerende gedachten geen kans te geven. 
In korte tijd, 7 minuten, schrijven we een prozatekst uitgaande van de vele eigenschappen uit de vorige oefening 

Verfraaien van de tekst
Aan de hand van de reeds geschreven prozatekst, leg ik uit welke woorden een tekst verfraaien en welke woorden beter geschrapt kunnen worden. Hoe je een tekst laat zingen en waar een tekst ‘warrig’ van wordt. Deze stap maakt duidelijk dat je prima uit de losse pols een tekst kunt schrijven en hem achteraf kunt verbeteren, in plaats van jezelf de opdracht te geven meteen een goede tekst te schrijven. 

Omzetten naar gedicht
Vinden van ritme, klank, kleur en sprekende beelden. Tijdens deze stap leren we hoe je het schrijven van een gedicht kunt aanpakken.

Afsluiting
Voorlezen door wie wil, niet ter vergelijking maar ter inspiratie. 

Hand-out
In de hand-out staan alle besproken suggesties, zodat thuis de stappen herhaald kunnen worden. 
Voor wie het interessant vindt, bevat de hand-out een samenvatting van de methode van Heinz Müller, die in zijn boek: Von der heilende Kraft des Wortes und der Rhythmen, uitlegt, hoe je het ritme in een gedicht kunt gebruiken ter ondersteuning van het temperament van het kind. 
Deze workshop kan tevens een aanzet zijn om het gesprek over de getuigschriftspreuk weer eens op de agenda te zetten. Het opnieuw beantwoorden van de vraag: waarom doen we dit ook alweer? Kan leiden tot nieuwe motivatie en inspiratie. 

Locatie: bij u op school
Kosten workshop: € 450,- Deze prijs is per bijeenkomst, ongeacht het aantal deelnemers.

Duur: 25, uur

Aanmelden: wilmar@hetlevensverhaal.com

schrijfwijzer

Mijn levenslot en ik – wat heb ik ervan gemaakt?

Betreft: een dagworkshop op 24 april in Zutphen, voor mensen die meer verleden dan toekomst hebben.

Op uitnodiging van Stichting Wederzijds, geef ik deze dagworkshop. Voor informatie over Stichting Wederzijds, zie www.wederzijds-stervenscultuur.nl

Wanneer het grootste gedeelte van het leven is geleefd en het einde in zicht komt, groeit vaak de vraag: Heb ik er eigenlijk wel toe gedaan in dit leven? Heb ik ervan gemaakt wat de bedoeling was?

Tijdens deze schrijf-workshop gaan we onderzoeken welke weg we in dit leven hebben afgelegd. Dit doen we aan de hand van concrete schrijfoefeningen. We hebben een hele dag de tijd om de volgende thema’s te onderzoeken:

Wat kreeg ik van huis uit mee? Waarin heb ik mij ontwikkeld?
Welke eigen besluiten heb ik genomen?
Wat heb ik geschonken in het leven?
Wat heb ik in beweging gezet, wat heb ik aangericht?
Wat was/is de drijvende kracht in mijn leven?
Wat wil ik nog leren, ervaren of doen?

Schrijfervaring is niet nodig.

Er is voldoende tijd voor het delen van het geschrevene. Daarbij is iedereen vrij om het geschrevene al dan niet in de groep te delen.

  • Datum: zaterdag 2 oktober 2021
  • Plaats: Gemeentezaal van de Johanneskerk, Badhuisweg 27, 7201 GM Zutphen
  • Tijd: 10.30 tot 16.30 uur, inloop vanaf 10.00 uur
  • Aantal deelnemers: maximaal 20
  • Kosten: 30 euro, te voldoen op IBAN NL28 TRIO 0390 4207 51, t.n.v. stichting Wederzijds
  • Aanmelding via info@wederzijds-stervenscultuur.nl
moederdochter

Dagworkshop: Moeder/dochter

Op zaterdag 5 juni vindt er een besloten dagworkshop plaats, met het thema: Moeder – dochter. Tijdens deze workshop onderzoeken 15 vrouwen al schrijvende, de typische thema’s die spelen in de vrouwenlijn.

In de uitwisseling proberen we hier meer begrip van te krijgen. In de vormen waarmee we schrijven, werk ik toe naar schoonheid.

Deze cursus is al vol, maar wil je ook in een groep met jouw vrienden of familie een thema uitwerken, neem dan contact met me op: wilmar@hetlevensverhaal.com