Dit videoportret laat zien wat mij motiveert in mijn werk als biografisch schrijver. Klik op onderstaand plaatje.

Videoportret is gemaakt door Haukje Heuff, muziek gespeeld door Ivo Janssen.

portret Jolien 1 (2.0)

Biografie

Enschede: Vanaf mijn geboorte (1972) tot mijn derde verjaardag woonde ik samen met mijn ouders en broers in Enschede.

Haarlem: In 1975 verhuisden wij naar Haarlem. Mijn hele  lagere schoolperiode (vrijeschool) heb ik in Haarlem gewoond.

Eindhoven: We verhuisden voor het werk van mijn vader. Gedurende mijn hele middelbare schoolperiode (wederom vrijeschool), woonden we in Nuenen.

Amersfoort: Voor het HBO SPH (sociaal pedagogische hulpverlening), verhuisde ik naar Amersfoort.

Amsterdam: De liefde lokte mij naar onze hoofdstad. In Amsterdam heb ik 7 jaar bij de Jellinek kliniek gewerkt, instelling voor verslavingszorg. Ik werkte met name op de crisisafdeling. Na de geboorte van ons eerste kind namen mijn man en ik ontslag, kochten we een camper en reisden we door Europa.

Zutphen: In verwachting van ons derde kind verhuisden we richting de natuur en de ruimte.

Ik prijs me gelukkig dat ik veel jaren thuis bij onze drie kinderen heb kunnen zijn. Vanaf het moment dat de jongste op school begon, ben ik weer betaald gaan werken en wel bij GGNet, als sociotherapeut in de forensische psychiatrie. Niet lang daarna ben ik als ZZP-er begonnen vanuit mijn eigen bedrijf Thuiszorg Zutphen.

Op dit moment (2021) ben ik 48 jaar en werk ik sinds acht jaar als biografisch schrijver. Ik heb ondertussen tien boeken geschreven, deze verhalen zijn uitgebracht binnen de familie en vriendenkring van de opdrachtgevers.

Naast het biografische werk, werk ik als correspondent voor het Huis aan Huisblad, Contact Zutphen-Warnsveld.

In dit werk zet ik met veel plezier de volgende kwaliteiten in:

  • Communicatieve vaardigheden: zowel schriftelijk als mondeling vind ik het vinden van de juiste woorden een heerlijke uitdaging. Ik gebruik mijn invoel- en aanpassingsvermogen om mijn taalgebruik bij mijn opdrachtgever te laten aansluiten, zodat ik een boek kan leveren waarvan de verteller het gevoel heeft: “Ja, zo bedoel ik het!”
  • Ik voel me zeer verantwoordelijk iemands leven correct, waarheidsgetrouw en met de juiste toon, weer te geven.
  • Mijn manier van communiceren is open en ontspannen, daardoor voelen mensen zich bij mij op hun gemak en comfortabel. Heel belangrijk, omdat het vaak om hele intieme gesprekken gaat, waarbij de verteller soms ziek is en weinig energie heeft.
  • Terug kunnen houden van oordeel: Door mijn werkervaring binnen de verslavingszorg en psychiatrie heb ik zoveel gezien en meegemaakt, dat ik niet snel meer verbaasd ben over menselijke bijzonderheden.
  • Zorgvuldig en gedegen bereid ik de interviews voor, waardoor ik tijdens de gesprekken zinvolle sturing kan bieden en zowel de breedte als de diepgang van het gesprek verzorg.
  • Ik zorg voor heldere en duidelijke afspraken, waardoor de verwachtingen gekend worden en de samenwerking soepel en prettig verloopt.
  • Mijn creativiteit kan ik kwijt in de opmaak en vormgeving van het uiteindelijke boek.
  • Flexibiliteit: ik heb het geluk dat ik thuis kan rekenen op veel draagkracht, waardoor ik zonder probleem op ongebruikelijke tijden afspraken kan maken en spoedopdrachten kan aannemen.
  • Kwaliteit: ik voel me verantwoordelijk voor het afleveren van een waardevol en mooi product, in een hartelijke en prettige samenwerking.