Het is ongelooflijk wat er gebeurt, als je herinneringen die je al je hele leven met je meedraagt, gaat opschrijven. Het verleden gaat terug praten! Het vertelt me veel meer dan ik wist en ooit begrepen had.

De bijeenkomsten van de schrijfgroep vind ik bijzonder inspirerend. Ik kijk er elke keer weer naar uit. Ik ben ook verknocht geraakt aan de schrijfopdrachten die we krijgen. Het heeft me veel inspiratie opgeleverd en me geleerd hoe ik steeds een andere benadering en een ander onderwerp kan gebruiken om toch steeds verder te komen met mijn eigen verhaal. Dat geldt ook voor de vele tips die we krijgen om onder andere aan het schrijven te raken, een verhaal op te leren bouwen en een writer’s block de baas te worden. Daarnaast krijg je op een prachtige manier inzicht in de levens van je collega schrijvers. De manier waarop Jolien leiding geeft aan de schrijfclub is integer, zorgvuldig en creatief.

Kortom, deze cursus (auto)biografisch schrijven is een aanrader voor wie van schrijven en schrijvers houdt!’

Alice Koers

Ik wil je oprecht bedanken voor de geweldige bijeenkomsten bij jou thuis. Het deed mij goed om de stop uit mijn schrijfdrift te trekken. “Laat je hoofd niet weten wat je hand schrijft,” dit had op mij een zeer heilzame werking. Dank ook voor de veiligheid die je ons als groep bood, waardoor er zulke mooie en creatieve verhalen over tafel en door cyberspace konden gaan. Ik heb ervan genoten en ik kijk er nu al naar uit naar het moment dat onze levens elkaar weer gaan kruisen!! 

Wouter van der Wall – Bake

De angst te moeten presteren heeft Jolien helemaal weten weg te nemen, ik beleef er nu veel plezier aan om mijn herinneringen op te schrijven. Ik merk dat ik er ook weer wat wakkerder en levendiger van wordt, iets dat ik na het overlijden van mijn man kwijt was geraakt. Het is alsof ik weer opnieuw heb leren touwtjespringen. Zo blij maakt het me.  

Elly

Toeval bestaat niet. Ik zag de flyer van de cursus van Jolien precies op het goede moment. Dit wilde ik al heel lang, (auto)biografisch schrijven. Maar waar moet je beginnen, en in welke vorm?
Ik werkte hard en met veel plezier aan de huiswerkopdrachten. En dan kwam het spannende moment: een stukje voorlezen aan de anderen. “Wat zullen ze ervan vinden?” Ik vond het lezen van de verhalen van de andere cursisten en het horen voorlezen vaak ontroerend. En wat leerden we elkaar zo snel en écht kennen!
Ik heb veel geleerd over de verschillende vormen die je voor een verhaal kunt kiezen. De stijlaanwijzingen waren nuttig voor mij, en vooral ook de kritische, opbouwende feedback van Jolien.
Ik ben inmiddels een flink stuk op weg met mijn autobiografie.

Quirine Buijze, mei 2018

Volgens vrienden kon ik wel aardig schrijven. Net als timmeren: dat kan ik ook meer dan redelijk, maar dat maakt mij nog geen meubelmaker. Bij Jolien kreeg ik een gereedschapskist en de uitleg hoe alle te gebruiken. Ik ben nog geen meubelmaker, nog geen broodschrijver, maar van haar lessen en gereedschappen heb ik zoveel geleerd.

Gé Wiendels

In verband met het maken van een levensverhaal heb ik in de periode januari-april 2018 in zeven bijeenkomsten een schrijfcursus gevolgd bij Jolien Wilmar. Ik heb dit als plezierig ervaren en heb geleerd om een levensverhaal te schrijven.

Ton Walsemann.