Het verhaal van uw vader of moeder

WP_20160907_15_52_54_Pro

Er zijn bepaalde thema’s die belangrijk kunnen zijn binnen een familiegeschiedenis om doorgegeven en uitgelegd te worden, bijvoorbeeld:

  • Een oorlogsverleden: wat is er gebeurd, hoe werd daar mee omgegaan, wat waren de gevolgen?
  • Een adellijke familielijn: wat betekende dit voor de betreffende biografieën?
  • Bijzondere levensgebeurtenissen: wat is er overkomen, voorgevallen, of opgebouwd, van een dubbeltje een kwartje geworden of juist andersom?
  • Een (streng) religieuze achtergrond: in vijftig jaar tijd is op dit gebied zoveel veranderd, dat de jongere generaties zich daar nog maar slecht een voorstelling van kunnen maken.

 

In de literatuur is veel te vinden over de oorlog, maar waarschijnlijk niet wat uw eigen familie beleefd heeft. Als binnen uw familie nog de mogelijkheid bestaat hier navraag naar te doen, is dit een kans om een belangrijk deel uit uw geschiedenis te weten te komen. De generatie die na ons komt, heeft deze kans zeker niet meer.

Het levensverhaal van uw ouders geeft u niet alleen meer zicht op zijn of haar leven, maar ook op de algemene geschiedenis en op uw persoonlijke geschiedenis.

Het voelt als een belangrijke erkenning wanneer er interesse getoond wordt in iemands levensverhaal. De toespraken bij boekuitreikingen hebben me laten zien hoe veel waarde het heeft om de familiegeschiedenis met elkaar te delen. Er worden uitspraken gedaan als: “Eindelijk is de mogelijkheid ontstaan om te bespreken wat zolang ongezegd is gebleven”, “Ik heb nooit geweten, wat dit voor u betekend heeft”, “We zijn samen opgegroeid, ik vind het heel bijzonder om nu te kunnen lezen hoe jij het ervaren hebt”, “Het vertellen van je verhaal is niet makkelijk voor je geweest, ik ben je heel dankbaar mama dat je het bent aangegaan. De gesprekken die we dankzij dit proces het afgelopen jaar gevoerd hebben zijn me heel dierbaar.”

Het is ontroerend om te zien wat er met iemand gebeurt, wanneer diegene voor het eerst zijn/haar eigen boek in handen krijgt. Geen velletjes papier met een ringbandje, nee een echt volwaardig boek. Dat doet iets met iemand. Zeker de ouder wordende mens die er behoefte aan heeft om terug te blikken, geniet er enorm van om het boek keer op keer weer ter hand te nemen en er met andere over te kunnen praten.

  • Een kroonjaar is een goede gelegenheid om een biografie te laten schrijven en cadeau te doen. Het kan eventueel samen met anderen gegeven worden.

 

Het boek is het zichtbare eindresultaat, het proces de onzichtbare meerwaarde.