Voor uw kinderen, als persoonlijk nalatenschap

Redenen om een boek over uw eigen leven voor uw kinderen te laten maken:

 

  • Misschien bent u opgegroeid in een heel bijzondere gezinssituatie; in een andere cultuur of in een ander maatschappelijk milieu. Dan kan het belangrijk zijn om te vertellen welke wegen u hebt moeten bewandelen om te komen tot waar u gekomen bent. Ook al bent u in de loop der jaren veranderd, ongetwijfeld hebt u kenmerken die bewust of onbewust herinneren aan vroeger. Door te vertellen hoe het vroeger was, geeft u anderen de gelegenheid zich in uw situatie te verdiepen en zich met u te verbinden.

 

  • Bent u juist jong, maar hebt u niet meer lang te leven en wilt u graag dat uw kind(eren) over een aantal jaar ook nog weten wie u bent.
    • Als u in bovengenoemde situatie verkeert, is het mooiste dat u te geven heeft, hetgeen u van uw kinderen gezien hebt. Het maken van een mooi boek voor uw kinderen geeft u de gelegenheid om naast uw eigen verhaal ook te beschrijven wat u bijzonder en mooi aan hen vindt, bewondert, waardeert, zodat zij zich blijvend door u gezien weten.
    • In bovengenoemde situatie maak ik meestal een boek waarin het levensverhaal van de zieke ouder opgetekend wordt, maar waarin ook vrienden en familie een bijdrage toevoegen om het beeld van wie iemand is completer te maken. Tevens neem ik alle gesprekken op en geef deze gesprekken op een USB-stick terug aan de familie. Zo blijft het altijd mogelijk iemand over zijn leven te horen vertellen.

 

Zie ook wat ik hierover geschreven heb onder het kopje Visie, of klik hier.

 

Het boek dat blijft als de hele boekenkast opgeruimd wordt.